Sveiki atvykę į ketaus.lt — ketaus indų internetinė parduotuvė

Kuminas Zira (uzbekiškas kalnų kuminas), 250g

8.99 

Kuminas / Zira / (uzbekiškas kalnų kuminas), 250g

Sudedamosios dalys:

Uzbekiškas kalnų kuminas (zira), 250g

PRIESKONIAI BE DRUSKOS, BE DAŽIKLIŲ, BE PRIDĖTINIŲ MAISTO PRIEDŲ, BE KRAKMOLO, BE TIRŠTIKLIŲ IR HIDROLIZUOTŲ RIEBALŲ

Naudojimas:

  • Kuminas naudojamas plovui
  • Ryžių, avinžirnių patiekalams
  • Vištienos ir avienos patiekalams

    Produktas atitinka Halal reikalavimus ir turi HALAL sertifikatą.

Kilmės šalisUzbekistanas

 

Zira pasaulyje

Azijos ir Šiaurės Afrikos kraštuose be kumino (ziros) sunkiai įsivaizduojamas bet koks mėsos, ryžių, daržovių patiekalas, sūris ar padažas – jis čia nededamas tikriausiai tik į desertus! Kuminas naudojamas ir Lotynų Amerikos virtuvėje, įprastas net Viduržemio jūros regione (Prancūzijoje yra su kuminu kepamos duonos rūšis). Indiškoje virtuvėje dedamas į daugelį prieskonių mišinių, karius, derinamas su aitriosiomis paprikomis.

—————-

Daugiau informacijos apie zirą (kuminą):

Turime

Produkto kodas: spice4381 Kategorijos: , , Žymos: ,
Prekės aprašymas

Kuminas / Zira, 250g

Naudojimas:

  • Naudojamas plovui
  • Ryžių, avinžirnių
  • Vištienos ir avienos patiekalams.

    Produktas atitinka Halal reikalavimus ir turi HALAL sertifikatą.

     

Kilmės šalisUzbekistanas

Laikyti sausoje ir vėsioje vietoje.

—————————————————-

Senovės Egipte kuminą jau žinojo ir naudojo – sako, jo likučių rasta Egipto piramidėse. Į Europą kuminas, kaip ir kiti rytietiški prieskoniai, pateko Romos imperijos laikais (kaip tik dėl to kai kur, pvz. kaimyninėje Lenkijoje, iki šiol vadinamas Romos kmynais). Kmynais – neatsitiktinai.

Nors kumino kmynais pakeisti neįmanoma (tiek kvapas, tiek skonis labai skiriasi), bet patys kumino augalai tikrai yra giminingi kmynams – priklauso tai pačiai salierinių šeimai. Panašios ir jų sėklos – kumino kiek stambesnės ir šviesesnės. Nors lietuviai šį prieskonį atrado palyginti neseniai, tačiau pasaulyje kuminas gerokai populiaresnis už mūsų kmynus!

Zira medicinoje

sėkmingai naudojamas tiek Rytų šalių, tiek ir senosios Europos liaudies medicinoje. Jį naudodavo dažniausiai skrandžio ir žarnyno ligoms, virškinimo sutrikimams gydyti. Kuminą ar jo arbatą duodavo net vaikams nuo vidurių pūtimo, suaugusiesiems naudodavo nervų sistemai raminti, širdžiai stiprinti ir daugybei kitų susirgimų palengvinti (nepamirškite – gydant ligas bet kokiomis liaudiškomis priemonėmis, būtina pasitarti su gydytoju!).

Maltas ar sėklomis?

Kuminas paprastai naudojamas sėklomis arba sumaltas. Prieskonio sėklos paprastai tampa intensyvesnio skonio, jei kiek paskrudinamos sausoje keptuvėje. Paskrudinus galima jį sumalti kavamale ir naudoti miltelius (kaip kavos, taip ir kumino susimalkite tik tiek, kiek reikalinga!). Gaminant maistą, kuminas dedamas pirmas, nes jo aromatas labai intensyvus – pagal jį reiks derinti kitus prieskonius. Dėl tos pačios priežasties naudoti kuminą reikia atsargiai. Padauginus gali nutikti, kad kitų prieskonių patiekale nebejausite.

Šiandien daugumą kumino, naudojamo pasaulyje, tiekia Turkija, Egiptas, Vidurinės Azijos šalys, Indija. Žinovai sako, kad kuminas iš skirtingų šalių šiek tiek skiriasi, dėl to uzbekai, gaminantys nacionalinius patiekalus svetur, būtinai prieskonius vežasi būtent iš Uzbekistano – jų teigimu, tik tada patiekalų skonis bus autentiškas!

—————

Daugiau:

Papildoma informacija