Kuminas Zira (uzbekiškas kalnų kuminas), 250g
8.99 €
Kuminas / Zira / (uzbekiškas kalnų kuminas), 250g
Sudedamosios dalys:
Uzbekiškas kalnų kuminas (zira), 250g
PRIESKONIAI BE DRUSKOS, BE DAŽIKLIŲ, BE PRIDĖTINIŲ MAISTO PRIEDŲ, BE KRAKMOLO, BE TIRŠTIKLIŲ IR HIDROLIZUOTŲ RIEBALŲ
Naudojimas:
- Kuminas naudojamas plovui
- Ryžių, avinžirnių patiekalams
- Vištienos ir avienos patiekalams
Produktas atitinka Halal reikalavimus ir turi HALAL sertifikatą.
Kilmės šalis: Uzbekistanas
Zira pasaulyje
Azijos ir Šiaurės Afrikos kraštuose be kumino (ziros) sunkiai įsivaizduojamas bet koks mėsos, ryžių, daržovių patiekalas, sūris ar padažas – jis čia nededamas tikriausiai tik į desertus! Kuminas naudojamas ir Lotynų Amerikos virtuvėje, įprastas net Viduržemio jūros regione (Prancūzijoje yra su kuminu kepamos duonos rūšis). Indiškoje virtuvėje dedamas į daugelį prieskonių mišinių, karius, derinamas su aitriosiomis paprikomis.
—————-
Daugiau informacijos apie zirą (kuminą):
- Kviečiame apsilankyti mūsų tinklapyje Autentiškas kuminas (zira) iš Uzbekistano
- Daugiau naudingos informacijos galite perskaityti TV3 straipsnyje Kmyninis kuminas
Turime
Prekės aprašymas
Kuminas / Zira, 250g
Naudojimas:
- Naudojamas plovui
- Ryžių, avinžirnių
- Vištienos ir avienos patiekalams.
Produktas atitinka Halal reikalavimus ir turi HALAL sertifikatą.
Kilmės šalis: Uzbekistanas
Laikyti sausoje ir vėsioje vietoje.
—————————————————-
Senovės Egipte kuminą jau žinojo ir naudojo – sako, jo likučių rasta Egipto piramidėse. Į Europą kuminas, kaip ir kiti rytietiški prieskoniai, pateko Romos imperijos laikais (kaip tik dėl to kai kur, pvz. kaimyninėje Lenkijoje, iki šiol vadinamas Romos kmynais). Kmynais – neatsitiktinai.
Nors kumino kmynais pakeisti neįmanoma (tiek kvapas, tiek skonis labai skiriasi), bet patys kumino augalai tikrai yra giminingi kmynams – priklauso tai pačiai salierinių šeimai. Panašios ir jų sėklos – kumino kiek stambesnės ir šviesesnės. Nors lietuviai šį prieskonį atrado palyginti neseniai, tačiau pasaulyje kuminas gerokai populiaresnis už mūsų kmynus!
Zira medicinoje
sėkmingai naudojamas tiek Rytų šalių, tiek ir senosios Europos liaudies medicinoje. Jį naudodavo dažniausiai skrandžio ir žarnyno ligoms, virškinimo sutrikimams gydyti. Kuminą ar jo arbatą duodavo net vaikams nuo vidurių pūtimo, suaugusiesiems naudodavo nervų sistemai raminti, širdžiai stiprinti ir daugybei kitų susirgimų palengvinti (nepamirškite – gydant ligas bet kokiomis liaudiškomis priemonėmis, būtina pasitarti su gydytoju!).
Maltas ar sėklomis?
Kuminas paprastai naudojamas sėklomis arba sumaltas. Prieskonio sėklos paprastai tampa intensyvesnio skonio, jei kiek paskrudinamos sausoje keptuvėje. Paskrudinus galima jį sumalti kavamale ir naudoti miltelius (kaip kavos, taip ir kumino susimalkite tik tiek, kiek reikalinga!). Gaminant maistą, kuminas dedamas pirmas, nes jo aromatas labai intensyvus – pagal jį reiks derinti kitus prieskonius. Dėl tos pačios priežasties naudoti kuminą reikia atsargiai. Padauginus gali nutikti, kad kitų prieskonių patiekale nebejausite.
Šiandien daugumą kumino, naudojamo pasaulyje, tiekia Turkija, Egiptas, Vidurinės Azijos šalys, Indija. Žinovai sako, kad kuminas iš skirtingų šalių šiek tiek skiriasi, dėl to uzbekai, gaminantys nacionalinius patiekalus svetur, būtinai prieskonius vežasi būtent iš Uzbekistano – jų teigimu, tik tada patiekalų skonis bus autentiškas!
—————
Daugiau:
- Kviečiame apsilankyti mūsų tinklapyje Autentiškas kuminas (zira) iš Uzbekistano
- Naudinga informacija TV3 straipsnyje Kmyninis kuminas